Menu
X
+
+
+
+
+
+
X

Folosită încă din vremurile străvechi în diverse tratamente de înfrumusețare, argila este un ingredient cu multiple proprietăți remarcabile pentru podoaba capilară. De la reginele celebre ale Egiptului Antic și până în prezent, argila continuă să fascineze prin eficiența și simplitatea sa. În timp ce multe secrete ale frumuseții au fost uitate de-a lungul timpului, acest ingredient rămâne o certitudine, datorită rezultatelor remarcabile oferite. Descoperă în cele ce urmează ce este argila, în funcție de ce criterii se clasifică, ce beneficiile aduce scalpului și părului și cum o poți folosi în rutina de îngrijire capilară. 


Cuprins:

Ce este argila?

Argila este un mineral natural, bogat în compuși benefici pentru organism. Eficacitatea garantată a acestui ingredient oferit de natură se datorează compoziției sale unice, formată din calciu, magneziu, fier, potasiu și siliciu. La rândul lor, fiecare element din această structură are o listă impresionantă de proprietăți importante pentru sănătatea părului și a scalpului. Printre acestea se remarcă:

  • proprietățile antiseptice: argila combate acumularea bacteriilor și microorganismelor la rădăcină, previne și tratează mătreața, reduce senzația de iritație simțită la nivelul scalpului și asigură un mediu prielnic pentru creșterea părului;

  • proprietățile antioxidante: mineralele din compoziția argilei oferă un grad de sporit de protecție împotriva radicalilor liberi, iar astfel este încetinit procesul de îmbătrânire a foliculilor piloși, celulele scalpului sunt apărate de efectele nocive ale stresului oxidativ, respectiv părul se menține mai puternic și mai strălucitor;

  • proprietăți antiinflamatoare: argila are capacitatea de a calma și reduce mâncărimea și roșeața scalpului iritat sau sensibil prin echilibrarea pH-ului natural al pielii. 

Tipuri de argilă și beneficiile lor

Argila se numără printre cele mai fascinante elemente pe care le putem găsi în natură. Acest ingredient își are originea în zone geografice diferite, unde condițiile unice de formare și clima au determinat crearea unor compoziții minerale specifice. În contact cu apa, se transformă într-o pastă fină cu proprietăți terapeutice remarcabile. 


De asemenea, după cum am menționat anterior, argila cosmetică este alcătuită dintr-o serie de oligoelemente, printre care se regăsesc și anumite minerale cu o încărcătură electrică semnificativă. Acestea acționează asemenea unui magnet natural, care atrage și captează impuritățile, bacteriile, toxinele și excesul de sebum. În general, argila se poate clasifica în funcție de culoare, după cum urmează:

Argila albă

Argila albă, cunoscută și sub denumirea de caolin, este bogată în săruri minerale, oxizi de aluminiu, având și o concentrație mare de siliciu. Acest ingredient este recunoscut pentru faptul că oferă scalpului și foliculilor de păr nutrienții necesari pentru ca firele să își mențină rezistența și vitalitatea. Argila caolin are o consistență fină, o putere de absorbție scăzută și un nivel al pH-ului neutru, ceea ce o face o excelentă opțiune pentru toate tipurile de păr, fiind recomandată în special persoanelor care au un scalp gras, sensibil și iritat. 

Argila albă beneficii

Argila albă este extrem de versatilă, lucru care se datorează acțiunii sale eficiente, dar blânde asupra scalpului. Odată aplicată pe suprafața pielii, începe să înlăture delicat toate depunerile de produs acumulate, excesul de sebum, bacteriile, murdăria și impuritățile, fără să irite, datorită proprietăților sale intens hidratante. Prin rolul său antiseptic ajută la purificarea scalpului, combate în mod natural mătreața și dermatita seboreică și poate fi extrem de utilă persoanelor care se confruntă cu alopecie. 


⏩ Descoperă masca 2 în 1 cu utilizări multiple pentru scalp gras L'Oreal Professionnel Serie Expert Scalp Advanced, cu 6% argilă. Această mască purifică și regenerează pielea, în timp ce curăță în profunzime uleiul, transpirația și impuritățile. După prima utilizare, vei observa că sebumul este redus, cu până la 78%.

Argila roșie

Argila cosmetică roșie are un conținut format predominant din oxizi de fier, de unde provine și culoarea specifică, pe lângă siliciu, calciu și potasiu. Asemenea celei albe, are o textură fină, potrivită pentru a fi utilizată în fabricarea diverselor produse cosmetice pentru îngrijirea corpului și părului, precum măști cu argilă, șampoane ori exfoliante cu particule delicate.

Argilă roșie beneficii

Dacă ești în căutarea unei soluții eficiente pentru a ține sub control producția excesivă de sebum tipică scalpului gras, atunci argila roșie este varianta pe care merită să o alegi. Datorită proprietăților sale antioxidante, acest ingredient reușește să elimine cu blândețe uleiul acumulat la rădăcină, fără a afecta pH-ul natural al pielii. În același timp, combate mătreața și scalpul descuamat, ceea ce înseamnă că reduce senzația supărătoare de mâncărime. În plus, îmbunătățește circulația sângelui, substanțele nutritive ajung mai repede la foliculii de păr, iar firele devin mai puternice. 

Argila verde

Culoarea distinctivă a acestui tip de argilă se datorează combinației unice dintre oxizii de fier și substanțele nutritive din plantele descompuse în mod natural, precum alge sau clorofilă. Alături de aceste ingrediente, în compoziția argilei se regăsesc o mulțime de minerale benefice - magneziu, calciu, potasiu, aluminiu, silicon, zinc și seleniu. 

Argilă verde beneficii

Argila verde acționează ca un exfoliant natural cu proprietăți antiinflamatoare, extrem de utile,  dacă ai un scalp gras cu exces de sebum, normal ori sensibil. Previne și ține sub control inflamația provocată de acumularea de bacterii, înlătură excesul de sebum, întărește, fortifică și remineralizează fibra capilară. Prin urmare, părul își recapătă vitalitatea, densitatea și volumul. 

Argila galbenă

Argila galbenă este o pulbere bogată în magneziu și fier care îmbunătățește semnificativ aspectul podoabei capilare și contribuie, în mare măsură, la menținerea unui scalp sănătos. De cele mai multe ori, vei găsi acest ingredient în compoziția diverselor tipuri de măști pentru îngrijirea părului.

Argila galbenă beneficii

În primul rând, argila galbenă este cunoscută pentru efectele sale antioxidante, datorate cantității ridicate de fier din componența sa. Acest mineral are capacitatea să neutralizeze radicalii liberi, factori externi care pot slăbi structura foliculilor de la rădăcină, ceea ce duce, în timp, la căderea părului și despicarea vârfurilor. Argila galbenă limitează efectele negative ale expunerii continue la radiațiile ultraviolete și poluare. 


În egală măsură, argila galbenă lucrează în avantajul persoanelor care au un scalp gras, întrucât absoarbe excesul de sebum și elimină impuritățile acumulate. Proprietățile sale antimicrobiene sunt de mare ajutor, mai ales atunci când observi că pielea capului are nevoie de o curățare în profunzime.

Argila albastră

Dintre toate tipurile de argilă despre care am vorbit până acum, cea albastră are cea mai puternică și intensă acțiune asupra scalpului. Conține fier, calciu, magneziu și siliciu, minerale esențiale care favorizează revitalizarea scalpului.

Argila albastră beneficii

Argila albastră vine la pachet cu o mulțime de beneficii notabile pentru scalp și podoaba capilară. Îmbunătățește circulația sanguină, mineralele și vitaminele sunt distribuite la nivelul foliculilor de la rădăcină, absoarbe sebumul acumulat și îndepărtează impuritățile. Cu toate acestea, nu este recomandată dacă ai un scalp sensibil, deoarece există o mare posibilitate ca argila albastră să provoace iritații. 

Product 1

Spray revigorant profesional pentru toate tipurile de păr ondulat și creț

Product

Mască profesională intensiv hidratantă pentru păr ondulat și creț

Product 3

Șampon-cremă profesional intens hidratant

Product 1

Spumă-cremă profesională 10 in 1 leave-in Curl Expression

Product 2

Spumă-cremă profesională 10 in 1 leave-in Curl Expression

Product 3

Spumă-cremă profesională 10 in 1 leave-in Curl Expression

Cum recunoști un scalp sănătos



Înainte de a introduce în rutina de îngrijire un ingredient nou, precum argila, este important să cunoști foarte bine particularitățile și nevoile scalpului. În special, trebuie să știi dacă acesta este sănătos ori are nevoie de o mână de ajutor din partea ta, pentru a ajunge în cea mai bună formă a sa. 


Gândește-te la faptul că pielea capului este afectată zilnic. În primul rând, acțiunea nocivă a factorilor externi, precum poluarea, razele ultraviolete, schimbările de temperatură, apa dură de la robinet și vântul puternic slăbesc structura firului de păr și usucă scalpul. De asemenea, același principiul se aplică în cazul obiceiurile negative la care îl expunem, prin folosirea aparatelor de coafat pe bază de căldură puternică. Nu în ultimul rând, poate fi vorba despre schimbările care se petrec în interiorul organismului nostru, din cauza unei diete necorespunzătoare, deshidratării, modificărilor hormonale sau a unui nivel crescut de stres.


Microbiomul natural al scalpului este un ecosistem format din bacterii, ciuperci, enzime și alte microorganisme benefice. Chiar dacă sună ieșit din comun, un scalp sănătos depinde de menținerea unui echilibru, adică așa-numitele „bacterii bune” să fie prezente într-un număr cât mai mare. Astfel, va putea să se apere împotriva agresiunilor despre care am menționat anterior, se poate reface într-un timp mai scurt, iar firele părului își păstrează vitalitatea. 


Prin urmare, poți să-ți dai seama dacă scalpul tău este sănătos dacă la nivelul pielii capului nu observi iritații sau roșeață, nu ai o senzație de disconfort continuu, caracterizată prin mâncărimi sau durere intensă. Părul tău nu se îngrașă în următoarea zi după ce l-ai spălat, ceea ce înseamnă că glandele sebacee produc o cantitate suficientă de sebum pentru a hidrata atât pielea scalpului, cât și lungimea firelor. De asemenea, nu ai remarcat apariția anumitor probleme, cauzate, în general, de un număr foarte ridicat de „bacterii rele” - Malassezia restricta sau Malassezia globosa sunt des asociate cu dermatita seboreică, mătreața ori psoriazisul. 

Care sunt cel mai des întâlnite probleme ale scalpului și cum ajută argila la gestionarea lor

Într-o lume ideală, fiecare dintre noi s-ar bucura de un scalp sănătos, un păr strălucitor care impresionează prin aspectul său hidratat, volum de invidiat și fire puternice. Însă trebuie să ne adaptăm la diversele provocări pe care le întâlnim pe parcurs, să le transformăm în oportunități de a învăța noi moduri și tehnici de îngrijire și să le aplicăm în funcție de situație. În cazul nostru, poate fi vorba despre folosirea argilei pentru a ține sub control cele mai comune probleme ale scalpului. Iată care sunt acestea:

Scalpul gras

Chiar dacă sebumul este deseori pus într-o lumină nefavorabilă, socotit a fi principalul vinovat pentru aspectul neîngrijit al părului gras, acest element asigură hidratarea corespunzătoare a scalpului și firelor. Formează o barieră protectoare eficientă împotriva poluării, prafului și altor factori care pot usca excesiv și deteriora fibra capilară. 


Atunci când sebumul este produs într-o cantitate mai ridicată de glandele sebacee, din pricina factorilor externi, a produselor de stilizare ori spălarea incorectă a părului, vei remarca faptul că uleiul se acumulează la rădăcină. Mai mult, firele capătă un aspect dezordonat și sunt mai dificil de aranjat. Produsele cosmetice pe bază de argilă roșie sunt o excelentă variantă pe care o poți lua în calcul, datorită proprietăților antioxidante puternice, reușind să absoarbă uleiul în exces și să normalizeze activitatea glandelor sebacee. 


⏩ Citește mai departe totul despre părul gras și află mai multe informații utile despre particularitățile acestuia

Scalpul uscat

În completă antiteză față de scalpul gras, cel uscat produce o cantitate redusă de sebum. Pielea capului devine mai vulnerabilă la uscare, firele sunt mai casante și mai predispuse la cădere și degradare. Printre factorii care contribuie la uscarea scalpului se numără cei genetici, dezechilibre hormonale sau chiar înaintarea în vârsta, ceea ce înseamnă că sunt aspecte asupra cărora nu avem control. 


Prin urmare, devine din ce în ce mai important să-i oferim scalpului îngrijirea de care are nevoie. De pildă, alege o mască de păr cu argilă albă, cunoscută pentru nivelul ridicat de hidratare pe care îl oferă, pe lângă faptul că îndepărtează impuritățile, bacteriile și murdăria de la rădăcină. 

Dermatită seboreică

Deși se clasifică drept o problemă comună a scalpului, dermatita seboreică este o afecțiune extrem de inconfortabilă. Pielea capului începe să se descuameze, apare mătreața însoțită de cojițe albe sau galbene și prurit, adică o senzație constantă de mâncărime supărătoare. La adulți, aceasta poate să se manifeste din pricina schimbării anotimpurilor, a stresului, oboselii sau, în unele cazuri, este ereditară. 


Dacă produsele pe care le-ai încercat până acum nu s-au dovedit a fi eficiente, îi poți da o șansă unui șampon pe bază de argilă, care poate să exfolieze blând pielea de la rădăcină, lucru care favorizează dezvoltarea foliculilor piloși. 

Alopecia

Alopecia este o afecțiune care atacă foliculii sănătoși și astfel părul începe să cadă în anumite zone ale scalpului. Există mai multe tipuri de alopecie, care se poate dezvolta atât la femei, cât și la bărbați, iar cauzele care duc la apariția acesteia sunt variate, de la factori genetici la anumite probleme de sănătate sau o deficiență de vitamine și minerale în organism. 


Dacă și tu te confrunți cu pierderea părului, poți încerca să aplici săptămânal o mască cu argilă pe toată suprafața scalpului, las-o să acționeze timp de câteva minute, apoi clătește produsul cu apă călduță.

Descoperă gama Scalp Advanced de la L'Oreal Professionnel, soluția avansată pentru scalpul gras și sensibil


Creată de profesioniștii din echipa L'Oreal Professionnel și aprobată de medici dermatologi, gama Scalp Advanced vine ca un răspuns la toate întrebările și nevoile persoanelor cu un scalp gras și sensibil. Când pare din ce în ce mai dificil să descoperi noi variante pentru îngrijirea părului, Scalp Advanced de la L'Oreal Professionnel îți oferă exact ce ai nevoie. Prin compoziția sa inovatoare, formată dintr-o concentrație puternică de alfa-hidroxi acizi (AHA), argilă și niacinamidă, acest protocol curăță delicat sebumului acumulat și îngrijește corespunzător pielea capului. Pentru cele mai bune rezultate, poți apela la următoarea rutină personalizată, formată din trei pași simplu de urmat:

  • Șamponul profesional pentru scalp gras L'Oreal Professionnel Serie Expert Scalp Advanced, cu 3% AHA este un produs profesional dermo-purificator, care poate face față celor mai complicate provocări. Consistența sa lejeră, alături de acțiunea alfa-hidroxi acizilor reușește să purifice scalpul și fibra capilară, pentru ca tu să te bucuri de o senzație de prospețime după fiecare spălare. După numai o singură folosire, vei observa că sebumul este redus, cu aproximativ 78%. 

  • Masca 2 în 1 cu utilizări multiple pentru scalp gras L'Oreal Professionnel Serie Expert Scalp Advanced, cu 6% argilă poate fi utilizată în două moduri, în fiecare caz, rezultatele fiind la fel de impresionante. În primul rând, masca poate fi folosită ca șampon, aplicată pe suprafața scalpului umezit în prealabil cu apă călduță, apoi masat cu buricele degetelor. La fel de bine poate fi utilizată pe toată suprafața părului și lăsată să acționeze între trei și cinci minute. Ce face, mai exact, masca L'Oreal Professionnel Serie Expert Scalp Advanced? Purifică și regenerează pielea, curăță transpirația, sebumul și impuritățile. În cel mai scurt timp, vei remarca un volum instant, cu până la 24% mai vizibil al podoabei capilare.

  • Tratament profesional calmant pentru scalp sensibil L'Oreal Professionnel Serie Expert Scalp Advanced cu niacinamide are o consistență lejeră, care poate să calmeze scalpul gras sau sensibil, fără a îngreuna fibra capilară.


Așadar, argila cosmetică este un ingredient care merită, din plin, atenția noastră. Indiferent de tipul de păr sau problemele scalpului, acest ingredient promițător îi poate reda podoabei capilare aspectul îngrijit, strălucitor și sănătos la care visezi. 


Surse:

https://www.healthline.com/health/clay-mask-benefits#side-effects-and-precautions

https://www.mdpi.com/2079-9284/11/1/7

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seborrheic-dermatitis/symptoms-causes/syc-20352710

https://www.healthline.com/health/alopecia-areata

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/healthy-scalp#healthy-scalp-definition