Menu
X
+
+
+
+
+
+
X

Structura firului de par

Un singur fir de păr poate oferi numeroase informații despre starea de sănătate și obiceiurile legate de stilul de viață al posesorului. Firul de păr are o durată de viață, în medie, de doi până la șase ani. În tot acest timp, poate absorbi multe substanțe din organism, de exemplu, metale grele, dar și din mediu. Analiza unui fir de păr poate demonstra existența unor legături de rudenie, a anumitor boli, inclusiv genetice, și poate chiar oferi poliției anumite indicii în anchete. Descoperă în cele ce urmează cum arată structura firului de păr, ce înseamnă o podoabă capilară sănătoasă și ce investigații medicale poți să faci pentru gestionarea eficientă a problemelor care pot apărea.

Părul sănătos are o strălucire naturală, deoarece cuticula, stratul de la exteriorul firelor, este netedă și plată, reflectând eficient lumina. Atunci când cuticulele sunt deteriorate și nu mai sunt compacte, părul poate arăta tern și lipsit de strălucire. O rutină de îngrijire bine pusă la punct, cu produse de calitate, precum Absolute Repair Molecular de la L’Oréal, este esențială pentru menținerea vitalității și a strălucirii părului.

Absolut Repair Molecular este un tratament inovator pentru părul uscat și deteriorat conceput pe baza unei tehnologii patentate L'Oréal

Absolut Repair MolecularEfectele obiceiurilor nepotrivite de îngrijire a podoabei capilare pot fi acum inversate cu ajutorul produselor din gama Absolut Repair Molecular, care conțin un complex de peptide și aminoacizi. L'Oréal Professionnel Serie Expert Absolut Repair Molecular include 4 produse - un șampon, un serum cu clătire, o cremă leave in fără clătire, care pot fi folosite în rutina de îngrijire acasă, precum și un concentrat de tip pre-treatment disponibil la salon. Acestea ajută la repararea cuticulelor, dar și la reconstruirea structurii moleculare a firului de păr. Efectele utilizării produselor Absolut Repair Molecular sunt vizibile încă de la prima utilizare.

Care sunt principiile de funcționare ale gamei de îngrijire a părului Absolut Repair Molecular?

Produsele Absolut Repair Molecular conțin 2% legături peptidice și 5 aminoacizi. Tratamentul acționează prin descompunerea peptidelor în aminoacizi și în legături peptidice mai mici, care pătrund mult mai ușor în structura firelor de păr. Acestea devin de 3 ori mai rezistente și arată mult mai sănătos, încă de la prima utilizare. Astfel, gama Absolut Repair Molecular ajută:

  • la refacerea structurii moleculare a părului, prin infuzarea cu aminoacizi și peptide

  • la sporirea elasticității și rezistenței podoabei capilare

  • la menținerea aspectului sănătos și strălucitor

Absolut Repair Molecular: 3 pași simpli pentru îngrijirea părului uscat și degradat

Rutina de îngrijire Absolut Repair Molecular implică 3 pași simpli: spălarea, clătirea și hrănirea părului. 

Spălarea părului

Pe părul umezit și pe scalp aplică o cantitate mică din șamponul Absolut Repair Molecular, masând delicat. Clătește părul cu apă călduță din abundență. Șamponul Absolut Repair Molecular nu conține sulfați, curăță și repară în profunzime părul, care va deveni mai rezistent, mai elastic și cu 86% mai strălucitor.

Clătirea părului 

După îndepărtarea șamponului, aplică serumul cu clătire Absolut Repair Molecular. Lasă produsul să acționeze timp de 1-2 minute, apoi clătește părul  cu apă.

Hrănirea părului

Tratament Absolut Repair MolecularPentru netezirea cuticulelor, încheie cu aplicarea cremei leave in fără clătire Absolut Repair Molecular. Aceasta este foarte utilă mai ales dacă folosești frecvent dispozitivele de coafat pe bază de căldură, pentru că ea conferă o protecție termică de până la 230°C. 


Un păr sănătos are:

  • textură netedă - firele sunt moi la atingere, fără zone aspre sau fragile

  • elasticitate - firul de păr poate fi întins și va reveni la forma sa naturală fără a se rupe

  • rezistență - firele de păr pot rezista la uzura zilnică normală fără a se rupe ușor

  • culoare vie - în cazul părului vopsit, culoarea se va menține mult timp, cuticulele blocând pigmenții la interior

  • ritm de creșterea uniform - o podoabă capilară sănătoasă nu se confruntă cu probleme precum rărirea, ruperea sau căderea în exces a firelor de păr

  • vârfurile intacte - cele despicate sunt o problemă comună, dar, în cazul unui păr sănătos, vor fi semnificativ mai puține.


În plus, o piele a capului bine hrănită și hidratată oferă mediul optim pentru creșterea părului. Scalpul trebuie să fie curat, fără exces de sebum, mătreață și iritații.

Firul de păr se formează dintr-un folicul polisebaceu, situat în epidermă, și conține, în principal, o proteină numită cheratină. În plus, firul de păr conține lipide, care provin de la glandele sebacee și îl protejează, și din melanină, pigmentul care îi dă culoarea naturală. Firul de păr este compus din trei straturi principale: cuticula, cortexul și zona medulară.

Cuticula

Stratul exterior al firului de păr este format din celule minuscule ce conțin cheratină, suprapuse similar țiglelor de pe un acoperiș. Cuticula protejează firul de păr și joacă un rol esențial în menținerea echilibrului de umiditate și a rezistenței acestuia. Atunci când cuticulele sunt intacte, compacte și netede, părul are un aspect sănătos și strălucitor. Dar factorii de stres externi, de exemplu, folosirea dispozitivelor de coafat cu căldură sau tratamentele chimice frecvente pot ridica acești “solzi”, ceea ce va face ca părul să se uzeze mai rapid și să devină fragil.


Află de aici tot ce trebuie să știi înainte de a-ți vopsi părul.


Cortexul

Aflat imediat sub cuticulă, cortexul constituie cea mai mare parte a structurii părului. Acesta conține melanina și determină rezistența, elasticitatea și textura firelor. Modul unic în care cheratina este dispusă în cortex determină caracteristicile individuale ale părului, de exemplu, faptul că acesta este creț, ondulat sau drept. Cortexul este și zona unde apar daunele structurale, care pot duce la încrețirea, ruperea sau despicarea firelor de păr.

Zona medulară

Stratul din interiorul firului de păr nu afectează semnificativ sănătatea acestuia. De altfel, la persoanele cu părul fin sau deschis la culoare, aceasta poate să nu existe. Scopul exact al zonei medulare este încă subiect de dezbatere printre oamenii de știință.

Ciclurile de creștere ale părului

Părul este o structură dinamică, iar ciclul său de creștere presupune trei faze principale:

anagenă (creșterea activă) - firul este produs continuu la baza foliculului. Durata fazei anagene poate varia de la persoană la persoană - între doi și șase ani - și influențează lungimea maximă pe care o poate atinge firul de păr

catagenă (etapa de tranziție) - aceasta durează câteva săptămâni, timp în care foliculul de păr se micșorează, iar creșterea încetinește

telogenă (etapa de repaus) - părul intră într-o stare latentă și rămâne atașat de folicul, dar nu mai crește. Această fază poate dura câteva săptămâni sau luni, după care firul de păr cade. 


Ciclul de creștere al părului poate fi influențat de factori genetici, vârstă, modificări hormonale și starea de sănătatea generală. Un dezechilibru al acestor factori poate duce la căderea părului în exces sau alte probleme medicale.


⏩  Vezi aici un ghid despre cum să-ți lași părul să crească lung și principalele date din spatele acestui proces complex


Investigatii medicale pentru un par sanatosMenținerea sănătății părului nu implică doar respectarea unei rutine de îngrijire corecte. Este nevoie de o gestionare holistică a acestuia, care să includă și înțelegerea aspectelor medicale ce au legătură cu sănătatea părului. Investigațiile și evaluările medicale pot dezvălui probleme de bază ce pot afecta părul, cum ar fi dezechilibrele hormonale, deficitul de nutrienți sau afecțiuni subiacente. Iată mai jos care sunt cele mai comune investigații medicale recomandate pentru a evalua starea de sănătate a părului.

 

 

Evaluarea nivelurilor de hormoni tiroidieni și sexuali

Hormonii joacă un rol important în sănătatea părului. Dezechilibrele tiroidiene, de exemplu, hipotiroidismul și hipertiroidismul, pot duce la rărirea și subțierea părului, precum și la afecțiuni ca alopecia androgenică. Un simplu test de sânge poate indica nivelul hormonilor tiroidieni. Acest lucru este valabil și pentru hormonii sexuali androgeni (testosteronul și dihidrotestosteronul), ale căror dezechilibre pot provoca alopecie androgenică.

Măsurarea feritinei (nivelul de fier)

Deficitul de fier poate cauza căderea părului, pentru că îi afectează ciclul de creștere. Un test de sânge care măsoară feritina serică poate detecta deficitul de fier, caz în care medicul poate recomanda suplimentarea acestui mineral.

Evaluarea deficitului de nutrienți

Sănătatea părului este strâns legată de alimentație. Deficitul de anumite vitamine și minerale, cum ar fi biotina, zincul și vitamina D, poate duce la probleme ale părului. O evaluare nutrițională cuprinzătoare pe baza testelor de sânge poate determina existența unui deficit de nutrienți esențiali.

Hemograma completă

Acest test de sânge poate ajuta la depistarea afecțiunilor care ar putea influența indirect sănătatea părului, ca anemia sau anumite infecții. Anemia, de exemplu, poate cauza căderea părului din cauza reducerii aportului de oxigen la nivelul foliculilor de păr.

Evaluarea markerului inflamației generale (proteina C reactivă)

Unele probleme ale părului pot fi legate de afecțiuni inflamatorii ale scalpului. Verificarea nivelului proteinei C reactive, prin intermediul unui test de sânge, poate fi utilă în cazuri unor afecțiuni precum dermatita seboreică sau psoriazisul, care pot afecta sănătatea părului.

Testele de depistare a alergiilor

În unele cazuri, alergiile sau sensibilitățile la anumite produse de îngrijire a părului, vopsele sau chiar alimente pot duce la probleme ale părului. Testele de sânge pentru depistarea alergiilor pot ajuta la identificarea potențialelor cauze.

Testele genetice

Pentru persoanele cu antecedente familiale de cădere a părului, testarea genetică poate oferi informații despre predispoziția lor la afecțiuni ereditare de acest tip. Dacă se stabilește că există o predispoziție, problemele legate de sănătatea părului pot fi gestionate din timp, deci mai eficient.

Biopsia scalpului

În cazurile de cădere severă a părului sau al unor probleme inexplicabile ale scalpului, o biopsie poate oferi informații valoroase. Această procedură implică prelevarea unei mici bucăți de țesut de pe scalp, pentru a examina pielea și foliculii de păr la microscop. Biopsia este utilă pentru diagnosticarea unor afecțiuni precum alopecia areata sau alopecia cicatricială.

Tricoscopia

Utilizarea dermatoscopiei clasice sau computerizate (microscopie cutanată de suprafață) pentru examinarea scalpului și a firelor de păr se numește tricoscopie. Aceasta investigație non-invazivă poate fi folosită de dermatologi pentru a identifica diferite afecțiuni ale scalpului și părului, cum ar fi alopecia areata, alopecia androgenică sau infecțiile fungice.

Evaluarea stilului de viață și a nivelului de stres

Stresul cronic, alimentația dezechilibrată și anumite alegeri privind stilul de viață pot avea un impact profund asupra sănătății părului. Un consult detaliat efectuat de un medic poate fi util pentru evaluarea bunăstării generale. Acesta poate să detecteze potențialii factori de stres și să-ți ofere recomandări privind stilul de viață, dacă este necesar. De asemenea, istoricul medical poate dezvălui informații importante despre sănătatea părului. Afecțiuni precum sindromul ovarelor polichistice și tulburările autoimune pot fi detectate printr-o revizuire amănunțită a istoricului medical.


Părul este o parte remarcabilă a corpului uman, pentru că nu are numai scop funcțional, de a ne izola și proteja pielea, ci și estetic, determinându-ne identitatea și aspectul fizic. Pentru a ne îngriji corect părul, este esențial să avem o abordare proactivă, care să includă produse de îngrijire de calitate, dar și controale regulate, pentru depistarea precoce a problemelor medicale, și modificări ale stilului de viață, atunci când este necesar.

Sursa foto: Freepik


Resurse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/diagnosis-treatment/drc-20372932

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/hair-analysis-test

https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/treatment/diagnosis-treat