Menu
X
+
+
+
+
+
+
X

Părul este una dintre trăsăturile definitorii ale aspectului nostru fizic. Ne poate spori frumusețea și încrederea în sine, dar poate fi și o sursă de îngrijorare, atunci când începe să se rupă și să cadă excesiv. Ruperea și căderea părului sunt probleme comune legate de podoaba capilară cu care se confruntă multe persoane și pot avea un impact semnificativ asupra sănătății generale și aspectului fizic. Descoperă în cele ce urmează care sunt principalele cauze ale deteriorării și uscării părului și cum poți gestiona eficient aceste probleme, de la tratamente pentru reparare profundă, precum Absolute Repair Molecular de la L’Oréal, la alimentație și rutină de îngrijire.

Înainte de a explora cauzele și tratamentele, este important să facem diferența între ruperea și căderea părului. Astfel, ruperea părului se produce, de obicei, în zonele unde firele au o structură slabă sau deteriorată. Ruperea poate face ca părul să arate încrețit, mai scurt și mai puțin sănătos. Anumite tipuri de păr pot fi mai predispuse la rupere:

  • cel subțire, pentru că are o structură mai delicată

  • cel creț și ondulat, pentru că este frecvent mai uscat, mai ales când nu este hidratat și îngrijit corespunzător

  • cel cărunt, pentru că, odată cu înaintarea în vârstă, își pierde capacitatea de a reține umiditatea, iar cuticulele exterioare devin mai fine

  • cel supus excesiv unor tratamente chimice sau termice, cum ar fi colorarea, decolorarea, ondularea sau întinderea cu ajutorul dispozitivelor de coafat.


 Află de aici 5 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte de a-ți vopsi părul


Pe de altă parte, căderea părului este un proces natural prin care firele vechi sau deteriorate sunt eliminate, pentru a face loc unora noi. În medie, oamenii pierd zilnic aproximativ 50 până la 150 de fire de păr. Căderea excesivă a părului, totuși, poate fi un semn al unei probleme de sănătate, precum afecțiunile tiroidei.

Părul deteriorat are un aspect mat, este lipsit de elasticitate, deshidratat și fragil, cu vârfuri despicate. Este de multe ori aspru și dificil de pieptănat și coafat. Factorii de mediu, rutina neadecvată de îngrijire și anumite probleme de sănătate sunt principalele cauze ale deteriorării părului.

Factorii de mediu

Expunerea la anumiți factori de mediu, de exemplu, razele ultraviolete, vântul, poluarea și înotul în apă cu clor (piscină) sau sărată, poate să deterioreze părul. Astfel, radiațiile UV pot slăbi structura acestuia, în timp ce agenții poluanți pot provoca uscăciune și pot da podoabei capilare un aspect lipsit de strălucire.

Rutina incorectă de îngrijire a părului

Unul dintre principalii vinovați pentru păr uscat și deteriorat este coafarea excesivă cu ajutorul dispozitivelor pe bază de căldură, precum uscătoarele, plăcile de îndreptat și ondulatoarele. Acest tip de coafare poate deshidrata părul și poate slăbi structura sa proteică. În timp, acest lucru duce la uscăciune, încrețire și rupere. Alte obiceiuri nesănătoase pentru păr sunt:

  • tratamentele chimice - colorarea, decolorarea, ondularea și întinderea cu ajutorul soluțiilor chimice pot fi dure pentru podoaba capilară, făcându-l uscat, fragil și predispus la deteriorare 

  • spălarea frecventă și utilizarea șampoanelor, balsamurilor și produselor de styling dure - acestea pot îndepărta uleiurile naturale care mențin părul hidratat, ducând la uscăciune și la o textură aspră. 

Problemele de sănătate

Genetica joacă un rol foarte important pentru aspectul părului tău. Unele persoane sunt predispuse genetic să aibă părul mai uscat sau mai fragil, din cauza unui deficit de sebum. Deși nu poți controla complet acest aspect, poți îmbunătăți sănătatea părului prin îngrijire și întreținere adecvate. De asemenea, anumite afecțiuni și tulburări de sănătate pot fragiliza și usca părul: 

  • deficitul de substanțe nutritive, în special de proteine, vitamine (biotina și vitamina E) și minerale (fierul și zincul)

  • hipoparatiroidismul, care scade nivelul calciului din sânge, acesta fiind un mineral important pentru sănătatea podoabei capilare

  • hipotiroidismul, în contextul în care deficitul de hormoni tiroidieni determină uscarea și fragilizarea firelor

  • tulburările hormonale, de exemplu, în timpul sarcinii și al menopauzei, care pot slăbi foliculii de păr. Acestea sunt printre cele mai frecvente cauze medicale pentru căderea părului la femei

  • anorexia nervoasă, o tulburare alimentară care duce la malnutriție și, implicit, la deficit de substanțe nutritive.

Părul deteriorat și uscat poate fi o problemă supărătoare, dar înțelegerea cauzelor este primul pas către tratament și prevenție. O gestionare eficientă a acestei probleme înseamnă, de fapt, combaterea cauzelor. Iată care sunt soluțiile și metodele de tratament pentru părul uscat și deteriorat.

O rutină de îngrijire a părului corectă

Prin adoptarea unei rutine de îngrijire care reduce expunerea la factorii dăunători, hrănește și hidratează părul și elimină sau limitează probleme specifice, te poți bucura de șuvițe mai sănătoase și mai puternice. Astfel, este recomandat:

  • să folosești produsele potrivite pentru tipul tău de păr. Acesta este un element important în strategia de menținere a sănătății părului. La nevoie, poți consulta un medic dermatolog sau un stilist profesionist, dacă nu ești sigur. 

  • să speli părul de maximum două-trei ori pe săptămână și să alegi un șampon și balsam hidratante, fără sulfați și  parabeni. Folosirea unui șampon uscat între spălări poate ajuta la menținerea unui aspect proaspăt, fără spălare excesivă. De asemenea, un scalp sănătos este esențial pentru un păr puternic. În acest sens, poți lua în considerare masajul scalpului în timpul spălării, pentru a stimula fluxul sanguin.

  • să hidratezi și să hrănești părul în mod regulat, folosind balsamuri, măști și tratamente speciale. Firul de păr este alcătuit majoritar dintr-o proteină numită cheratină. Acesta este motivul pentru care sunt recomandate în mod special tratamentele ce conțin proteine. Optează pentru produse cu aminoacizi, peptide, colagen, ceramide, cheratină și vitamine, care ajută la refacerea structurii firului de păr. Părul va fi astfel hidratat, hrănit, își va menține elasticitatea și va avea un aspect neted și strălucitor. De asemenea, ia în considerare și utilizarea uleiurilor naturale, precum cele de cocos, argan, măsline, avocado, jojoba, nuci de macadamia, pentru un plus de hidratare.

 

  • să distanțezi tratamentele chimice (colorare, decolorare, permanent), pentru a oferi părului timp să se regenereze. Dacă este posibil, optează pentru asistență profesională pentru aceste proceduri.

  • să protejezi părul de daune termice, fie de căldura soarelui, fie de cea a dispozitivelor de coafat. Protejează-ți părul de soare purtând o pălărie și folosind produse cu SPF. De asemenea, apelează cu moderație la dispozitivele de coafare și aplică întotdeauna pe păr un produs de protecție împotriva căldurii înainte de a le folosi. În plus, optează pentru setări de căldură mai mici ori de câte ori este posibil.


⏩  Află de aici care sunt tehnicile corecte de ondulare a părului cu placa


  • să eviți coafurile strânse, cum ar fi împletiturile, cozile de cal sau extensiile, care pot solicita firul de păr și scalpul. Optează pentru stiluri de coafat mai lejere și alternează între ele.

  • să eviți periajul excesiv, mai ales atunci când părul este ud, deci mai vulnerabil. Folosește un pieptene cu dinți rari sau o perie cu păr natural pentru a descurca ușor părul. 

  • să tai vârfurile regulat, la fiecare 6-8 săptămâni, pentru a le îndepărta pe cele despicate

  • să folosești fețe de pernă din mătase. Această țesătură naturală poate ajuta la reducerea frecării și a ruperii firelor de păr în timp ce dormi.

Absolut Repair Molecular, concentrat cu 5 aminoacizi și 2% legături peptidice: tratament pentru păr deteriorat inovator

Poți inversa efectele practicilor nepotrivite de îngrijire și coafare a părului cu ajutorul gamei de produse Absolut Repair Molecular, concepută pe baza unei tehnologii patentate L'Oréal. L'Oréal Professionnel Serie Expert Absolut Repair Molecular include 4 produse - șampon, serum cu clătire, cremă leave in fără clătire și un concentrat de tip pre-treatment - ce conțin un complex de aminoacizi și peptide, care nu numai că repară suprafața firului de păr, ci și reconstruiește structura lui moleculară, fără să-l încarce. Produsele Absolut Repair Molecular pot repara până la 2 ani de păr deteriorat, încă de la prima utilizare.

Cum funcționează protocolul de îngrijire a părului Absolut Repair Molecular?

Tehnologia L’Oréal Advanced Research acționează prin descompunerea peptidelor în aminoacizi și în legături peptidice mai mici, care pătrund extrem de ușor în structura firelor de păr. Acestea devin de 3 ori mai rezistente și capătă un aspect mai sănătos, încă de la prima utilizare. Efectele acestei rutine de îngrijire sunt remarcabile:

  • structura moleculara a părului este reparată cu ajutorul aminoacizilor și peptidelor

  • părul devine mai puternic, mai elastic, mișcându-se natural

  • firele de păr capătă un aspect sănătos și strălucitor.

Absolut Repair Molecular: 3 pași simpli pentru îngrijirea și tratarea părului deteriorat

Rutina de îngrijire Absolut Repair Molecular implică 3 pași simpli, șamponare, clătire și hrănire. Al patrulea produs din gamă, Absolut Repair Molecular Pre-Treatment, completează rutina de îngrijire, pentru menținerea sănătății părului pe termen lung. 

Șamponarea părului

Aplică șamponul Absolut Repair Molecular pe scalp, masând delicat, și pe toată lungimea părului umezit în prealabil, frecând ușor. Clătește cu apă din abundență. Șamponul Absolut Repair Molecular nu conține sulfați, curăță părul și îl repară în profunzime, acesta devenind mai rezistent, mai elastic și cu 86% mai strălucitor.

Clătirea părului 

După clătirea șamponului, aplică serumul cu clătire Absolut Repair Molecular. 2-3 pompițe de produs sunt suficiente. Lasă serumul să acționeze timp de 1-2 minute, apoi clătește părul  cu apă.

Hrănirea părului

A treia etapă a rutinei de îngrijire constă în aplicarea cremei leave in fără clătire Absolut Repair Molecular. Aceasta netezește firul de păr și îl protejează de factorii nocivi care provoacă deteriorarea lui. Este cu atât mai util dacă folosești frecvent uscătorul de păr și dispozitive de coafat pe bază de căldură. Produsul conferă protecție termică de până la 230°C. 

Repararea în profunzime cu Absolut Repair Molecular Pre-Treatment

Produsul sub formă de spray se aplică pe lungimea părului uscat cu prosopul, până la vârfuri. Trebuie să aplici 15-20 de pompițe și apoi să masezi părul timp de 1-2 minute. Absolut Repair Molecular Pre-Treatment nu se clătește cu apă și poate să repare în profunzime părul deteriorat. 

O alimentație echilibrată și variată

Dieta joacă un rol important în sănătatea părului tău. Lipsa nutrienților esențiali, în special a proteinelor de calitate, a vitaminelor A, B, C, D și E, a mineralelor, precum fierul și zincul, și a acizilor grași esențiali Omega-3 poate face ca părul să fie uscat și fragil. Adoptă o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, proteine slabe și cereale integrale. Dacă este necesar, ia în considerare administrarea de suplimente alimentare, sub îndrumarea unui medic.

Gestionarea stresului și a problemelor de sănătate

Practică tehnici de reducere a stresului, cum ar fi meditația, yoga sau exercițiile fizice, pentru a reduce impactul fizic și emoțional al stresului asupra părului tău. 

Consultă un medic dacă suspectezi că ai probleme de sănătate subiacente, de exemplu, dezechilibre hormonale sau carențe nutriționale, dar și dacă îți cade părul excesiv și dacă se rupe ușor. Acesta va putea stabili un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat.


Deteriorarea părului poate fi o problemă frustrantă și îngrijorătoare. Cu o îngrijire corectă și gestionarea corespunzătoare a cauzelor, această problemă poate să fie tratată și prevenită eficient. Adoptarea unei rutine adecvate de îngrijire și consultarea unui medic atunci când este necesar sunt pași esențiali în menținerea unui păr puternic, sănătos și frumos. 

Sursa foto: Freepik