Te confrunți cu un păr uscat și rebel după ultimul tratament chimic de vopsire sau decolorare? Fibra capilară trece prin multe schimbări odată cu fiecare ședință de colorare, iar efectele sunt vizibile în timp - fire uscate cu o textură fragilă și o nuanță care își pierde strălucirea și vitalitatea. Nici faptul că aceasta este expusă zilnic efectelor negative ale factorilor externi sau căldurii excesive generate de aparatele de stilizat nu o ajută prea mult. Dar există o soluție care îți poate readuce speranța și zâmbetul pe buze: masca pentru păr uscat și vopsit. Acest produs de îngrijire are capacitatea de a-i oferi podoabei capilare doza de hidratare și nutrienții necesari pentru a arăta fabulos. Descoperă în cele ce urmează de ce merită să introduci masca de păr în rutina de îngrijire, cum se folosește corect, cum poți alege varianta potrivită pentru tine, precum și o serie de produse recomandate pentru părul uscat și vopsit.
Cuprins:
- Masca pentru păr uscat și vopsit: de ce să o introduci în rutina de îngrijire
- Utilizarea corectă a unei măști pentru păr vopsit
- Masca de păr uscat: cum aleg produsul potrivit?
- Rutina completă de îngrijire a părului uscat și vopsit: produse recomandate
Masca pentru păr uscat și vopsit: de ce să o introduci în rutina de îngrijire
Părul tău trece printr-o serie de transformări atunci când alegi să-l vopsești. Dincolo de rezultatul final pe care îl apreciezi, trebuie să fii conștientă de faptul că lucrurile nu se încheie în acest punct. Din contră, este necesar să adopți o rutină de îngrijire specifică, în care să incluzi și o mască pentru părul uscat și colorat. Iată care sunt beneficiile sale:
Hidratează intens părul
În timpul procesului de colorare, două substanțe chimice își fac simțită prezența. Pe de o parte, amoniacul are rolul de a crește pH-ul natural al părului, după care permite pigmenților din vopsea să pătrundă în cortexul fibrelor capilare, prin ridicarea cuticulelor. La rândul său, peroxidul de oxigen completează acest proces, prin descompunerea melaninei, pigmentul natural al podoabei capilare. Împreună, reușesc să ducă la final procesul de colorare, doar că, în același timp, slăbesc legăturile proteice și afectează structura firului de păr.
În plus, ingredientele chimice din compoziția vopselei elimină sebumul, uleiul natural produs de glandele sebacee. Prin urmare, părul devine mai uscat, lipsit de strălucire și elasticitate.
Așadar, se impune nevoia naturală de a găsi o soluție optimă pentru a-i oferi podoabei capilare hidratarea și substanțele nutritive de care are nevoie, iar acest lucru este posibil cu ajutorul unei măști pentru păr uscat și vopsit. Cum reușește să îndeplinească acest rol dificil? În cazul de față, ingredientele hidratante au capacitatea să atingă această performanță.
Probabil unul dintre cele mai populare ingrediente, cunoscut pentru multiplele sale beneficii aduse părului, este glicerina. Prin proprietatea sa higroscopică, poate să atragă și să rețină o cantitate suficientă de apă în interiorul firelor. Această caracteristică poate fi extrem de utilă dacă ai părul creț natural sau vopsit, în cazul acestora textură fiind mai uscată.
În egală măsură, o mască pentru păr vopsit și uscat cu acid hialuronic poate face o reală diferență pentru aspectul și sănătatea podoabei capilare. Recunoscut pentru capacitatea sa excelentă de a reține umiditatea, acest compus restabilește echilibrul hidric al părului.
Un ingredient puternic antioxidant și calmant, niacinamida este prezentă în multe dintre formulele bogate ale măștilor pentru păr uscat și vopsit. Hidratează în profunzime fibra capilară, astfel că firele devin mai ușor de controlat, mai catifelate la atingere și mai puțin predispuse la cădere.
Menține culoarea părului pe o perioadă îndelungată
Una dintre cel mai greu de rezolvat necunoscute în cazul părului colorat se referă la găsirea unor metode eficiente de a păstra nuanța pe care o îndrăgești pentru mai mult timp. Sarcina devine mai dificilă atunci când iei în considerare și efectele negative ale factorilor externi. Cel mai relevant exemplu sunt razele ultraviolete, care accelerează deteriorarea pigmenților din vopsea.
O mască pentru păr vopsit îmbogățită cu resveratrol poate face multe lucruri pozitive pentru părul vopsit. În esență, acest polifenol poate combate efectele negative induse de stresul oxidativ, unul dintre factorii responsabili pentru decolorarea prematură a firelor.
După cum am menționat anterior, odată cu procesul chimic de vopsire, structura părului devine mai fragilă și mai vulnerabilă în fața acțiunilor nocive ale radicalilor liberi. Ei bine, o mască de păr vopsit cu resveratrol reușește să elimine acest cerc vicios, prin neutralizarea efectelor negative.
Întărește și revitalizează firul de păr
Nu este o situație dramatică, dar, pe măsură ce observi că firele devin mai casante, mai aspre, cu un aspect tern, începi să te îngrijorezi. În acest caz, o mască pentru păr uscat și deteriorat, a cărei formulă conține biotină pare să fie soluția salvatoare. Cunoscută și sub denumirea de vitamina B7, acest ingredient contribuie la sinteza cheratinei, proteina esențială care susține sănătatea părului. În urma acestui proces complex, în care sunt implicați și aminoacizii, firele devin mai puternice, își recapătă elasticitatea și flexibilitatea.
Spray revigorant profesional pentru toate tipurile de păr ondulat și creț
Mască profesională intensiv hidratantă pentru păr ondulat și creț
Șampon-cremă profesional intens hidratant
Spumă-cremă profesională 10 in 1 leave-in Curl Expression
Spumă-cremă profesională 10 in 1 leave-in Curl Expression
Spumă-cremă profesională 10 in 1 leave-in Curl Expression
Utilizarea corectă a unei măști pentru păr vopsit
În realitate, trucurile de frumusețe sunt, de fapt, soluțiile personalizate pe care le găsești, testezi și ulterior adopți în rutina de îngrijire a părului. Din această categorie fac parte și măștile. Odată ce ai observat care sunt trăsăturile predominante ale podoabei capilare și ai identificat necesitățile sale particulare, ești cu un pas mai aproape să descoperi masca de păr potrivită. Pentru a obține cele mai bune rezultate, iată cum se utilizează corect:
Pasul #1 începe cu spălarea părului cu un șampon dedicat nevoilor podoabei capilare. Dacă părul a acumulat multe reziduuri, îl poți șampona chiar de două ori: o dată pentru a îndepărta murdăria, sebumul și impuritățile acumulate pe scalp și a doua oară pentru a permite substanțelor nutritive din masca pentru păr vopsit să fie asimilate mai ușor.
Pasul #2 continuă cu tapotarea delicată a părului, cu ajutorul unui prosop curat din microfibră, pentru a elimina excesul de apă.
Pasul #3 aplică masca pentru păr uscat și vopsit. Folosește o cantitate suficientă de produs pe toată suprafața lungimilor și insistă, mai ales, în zona vârfurilor, deoarece sunt mai predispuse la deteriorare. Pentru a distribui masca uniform, te poți folosi de propriile degete ori de un pieptăn cu dinți rari. După ce ești mulțumită de rezultat, permite-i să acționeze timp de minimum cinci minute, după care o poți clăti cu apă călduță.
Totuși, este important să știi că apa de la robinet poate conține metale grele, cum ar fi cupru și fier, respectiv alte substanțe, ca magneziul și calciul, elemente care pătrund adânc în fibra capilară. Acestea se depun atât pe scalp, cât și pe suprafața firelor, ceea ce, în timp, poate duce la un păr slăbit, casant și deteriorat. Cu alte cuvinte, metalele formează un film, care împiedică absorbția ingredientelor benefice. În acest caz, ca un pas adițional necesar, îți recomandăm să alegi o mască pentru părul uscat și vopsit cu efect detoxifiant, care poate înlătura aceste depuneri.
⏩ Descoperă masca de protecție împotriva acumulării de metale în păr Metal Detox de la L'Oreal Professionnel. Tehnologia brevetată conține 10% glicoamină, o moleculă foarte eficientă, care poate pătrunde adânc în structura fibrei capilare. Recomandată după orice serviciu de vopsire, balayage sau decolorare, masca oferă protecția optimă împotriva metalelor din apă și hidratează firele în profunzime.
Masca de păr uscat: cum aleg produsul potrivit?
Părul uscat are câteva semne distinctive, pe care le poți recunoaște cu ușurință. Firele sunt aspre la atingere, terne, lipsite de strălucire, predispuse la efectul de frizz, se încurcă frecvent și se rup foarte ușor la pieptănat. În mod natural, are o porozitate mare, adică, pe cât de repede absoarbe umiditatea și substanțele nutritive pe care le primește, în urma folosirii unei măști de păr, tot atât de ușor și de rapid le poate pierde.
Așadar, pentru a alege masca potrivită, trebuie să ții cont de tipul și particularitățile părului tău, deoarece uscăciunea poate să apară în diverse contexte și să afecteze în mod diferit structura fibrei capilare.
De pildă, dacă te confrunți cu un scalp gras și fire uscate, înseamnă că este necesar să abordezi situația din mai multe puncte puncte de vedere. În primul rând, glandele sebacee hiperactive produc o cantitate foarte mare de sebum, însă acest ulei nu reușește să ajungă pe toată lungimea firelor și pe vârfuri, pentru a le hidrata natural. Prin urmare, se acumulează la rădăcină, alături de impurități și murdărie, iar, dacă nu folosești un produs adecvat, pot apărea alte probleme, precum dermatita seboreică și nu numai. În acest caz, poți folosi o mască cu argilă și alfa-hidroxi acizi (AHA) dedicată îngrijirii scalpului, pentru a curăța delicat excesul de sebum și a hidrata corespunzător pielea.
Pentru firele de păr, inclusiv vârfuri, optează pentru o mască pentru refacerea lungimilor îmbogățită cu aminoacizi. Mai ales, dacă ai remarcat că vârfurile încep să se despice, această mască pentru păr umple, întărește și reface fibra capilară, astfel încât firele devin mai puternice, mai strălucitoare și mai ușor de pieptănat.
În cazul părului colorat, cu structura firelor afectată de procesele chimice de vopsire sau decolorare, nevoile sunt împărțite. Pe de o parte, are nevoie de substanțe emoliente, care pot să hidrateze în profunzime fibra capilară, dar, în același timp, trebuie să primească ingrediente capabile să păstreze nuanța vibrantă a podoabei capilare.
De aceea, o mască pentru păr vopsit și uscat, cu o formulă compusă din pantenol și resveratrol, este una dintre cele mai bune soluții. În timp ce pantenolul se ocupă de întărirea fibrei capilare, resveratrolul are un efect antioxidant, astfel încât, împreună reușesc să oprească estomparea culorii.
Provocarea pe care părul fin și uscat o lansează este aceea de a găsi și menține un echilibru între hidratare și textura sa delicată. Dacă folosești produse cu ingrediente puternic emoliente și o consistență bogată, este foarte posibil să îngreunezi firele, care vor căpăta un aspect neglijent, tern și lipsit de viață. De aceea, îți recomandăm să utilizezi o mască de fortificare, cu vitamina B6 și biotină, două elemente care asigură atât nutriția, cât și hidratarea necesare.
Pentru părul creț natural sau colorat, hidratarea intensă devine prioritară, deoarece textura deosebită a buclelor împiedica distribuirea uniformă a sebumului produs la rădăcină, către lungimi și vârfuri. În acest caz, o mască pentru părul uscat și vopsit, îmbogățită cu glicerină, le poate oferi onduleurilor tot ce au nevoie pentru a arăta mereu în cea mai bună formă.
⏩ Încearcă masca profesională intensiv hidratantă pentru păr ondulat și creț Curl Expression de la L'Oreal Professionnel. Formulată pe baza a trei ingrediente active - glicerină, uree H și extract din semințe de hibiscus -, această mască hidratează în profunzime, descurcă buclele cu ușurință și lasă părul până la de două ori mai luminos și strălucitor.
Rutina completă de îngrijire a părului uscat și vopsit: produse recomandate
Colorarea părului vine la pachet cu o serie de responsabilități, printre care implicarea ta activă în procesul de îngrijire și atenția la schimbările care se produc la nivelul fibrei capilare. Crearea unei rutine complete necesită includerea unor produse complementare, care au potențialul de a susține sănătatea firelor și a preveni estomparea nuanței. Iată un exemplu concret:
-
Curățarea blândă în doi pași: pentru că părul vopsit și uscat are nevoie de toată îngrijirea pe care i-o poți oferi, folosește un pre-șampon ca prim pas în rutina de îngrijire. Pe lângă faptul că îndepărtează impuritățile, murdăria și uleiurile acumulate la rădăcină, îndeplinește rolul de a hrăni, repara și hidrata fibra capilară. În acest fel, părul va beneficia de o protecție suplimentară binemeritată și necesară. Ulterior, poți continua cu șamponul intens hidratant, care previne estomparea culorii și, în același timp, îl pregătește pentru a absorbi mai bine restul produselor;
-
Hidratarea necesară: după ce ai spălat foarte bine podoaba capilară, masca pentru părul uscat și vopsit reface structura deteriorată a firelor, prin oferirea unui aport bogat în ingrediente hidratante și substanțe nutritive. Acestea hrănesc fibra capilară și o protejează împotriva efectelor negative ale factorilor de mediu și stresului mecanic. O poți folosi o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de necesitățile personale;
-
Intensificarea hidratării: în cazul părului vopsit și uscat, apa este un element necesar pentru a-și păstra aspectul sănătos și strălucitor. De aceea, acțiunea benefică a măștii poate fi completată cu un balsam leave-in, pe care îl poți aplica în fiecare zi, doar pe lungimi și vârfuri;
-
Protecția UV: este cunoscut faptul că razele ultraviolete au un potențial nociv, deoarece pot duce la uscarea excesivă a firelor și grăbesc estomparea culorii părului vopsit, prin oxidarea pigmenților. Așadar, poți începe să folosești mai des un produs cu filtre UV în rutina ta, deoarece creează un strat protector în jurul firelor, atât împotriva radiațiilor ultraviolete, cât și a căldurii excesive emise de instrumentele de coafat;
După cum poți observa, masca pentru păr se dovedește a fi un produs prețios pentru sănătatea părului uscat și vopsit. Prin utilizarea sa regulată, firele devin mai puternice, mai strălucitoare și pregătite în fața efectelor negative ale factorilor externi. Experimentează cu diferite tipuri de măști, până când descoperi produsele potrivite nevoilor tale, apoi le poți include în rutina zilnică de îngrijire.