Menu
X
+
+
+
+
+
+
X

Metal detox

Ghid complet de detoxifiere a parului: ce este si cand este necesara

Cuprins:

Procesul de detoxifiere poate fi perceput drept o pauza pe care i-o acorzi organismului de la tot ce este toxic pentru el, in vederea recapatarii vitalitatii sale. Acelasi principiu se aplica si in cazul parului, care este agresat zilnic de diverse substante chimice din produsele de ingrijire si din atmosfera. Ele slabesc podoaba capilara pe termen lung si o fac sa-si piarda stralucirea, vitalitatea, aceasta devenind mult mai expusa la degradare. De aceea, pentru ca parul sa-si regaseasca echilibrul, are nevoie de o pauza de la toti factorii de stres si de un suport din exterior, oferit de produse de ingrijire specifice


Chiar daca parul primeste ingrijire constanta si femeile apeleaza la diverse trucuri pentru ca acesta sa arate frumos si cu un aspect sanatos, detoxifierea fibrei capilare si a scalpului este necesara o data la o anumita perioada de timp. Desi pare un concept nou, detoxifierea parului se practica si in trecut, cu diverse produse naturale. Astazi, inovatiile din industria de cosmetice au ajutat la crearea unor produse special concepute pentru detoxifierea parului, ce pot fi folosite cu usurinta si in siguranta de catre oricine si au efecte vizibile instant. 

Ce factori afecteaza sanatatea parului?

Expunerea la mediul inconjurator implica si intrarea in contact cu toti factorii care agreseaza parul. In fiecare zi, parul se incarca de toxine, chiar si cand respectam toti pasii standard de ingrijire. Iata care sunt factorii asupra carora avem sau nu control si care agreseaza podoaba capilara, fara sa realizam acest lucru:


Ingredientele din produsele de ingrijire 

Multe produse de ingrijire pe care le gasesti pe rafturile magazinelor afecteaza echilibrul natural al fibrei capilare pe termen lung, desi, imediat dupa utilizare, iti ofera rezultate satisfacatoare. Totusi, daca iti doresti sa oferi parului tau mai multa atentie, studiaza inainte eticheta ingredientelor si asigura-te ca acestea nu contin parabeni, siliconi si sulfati. Primii, parabenii, sunt conservanti chimici utilizati in majoritatea produselor cosmetice si de ingrijire personala, care previn dezvoltarea bacteriilor si mucegaiurilor. Totusi, exista si un revers al medaliei, deoarece parabenii pot cauza iritatii ale pielii scalpului si reactii alergice. Cel de-al doilea ingredient de evitat, siliconii, sunt utilizati pentru a oferi stralucire, netezime si protectie impotriva umiditatii parului. Cu toate acestea, ei creeaza si o pelicula artificiala pe firul de par, impiedicand astfel hidratarea lui naturala si blocand alte substante nutritive sa patrunda in interior. Sulfatii sunt agenti de curatare si spumare, utilizati in sampoane si alte produse de ingrijire, care indeparteaza murdaria si excesul de grasime. In paralel, sulfatii pot fi prea duri pentru unele tipuri de par si scalp, provocand uscaciune, iritatii, descuamare si deteriorarea culorii fibrei capilare. Alte ingrediente comune gasite in produsele de ingrijire care pot afecta sanatatea parului includ alcoolul etilic, parfumurile sintetice, colorantii artificiali si substantele cu efect de uscare, cum ar fi formaldehida si aldehidele. Aceste substante pot agrava problemele scalpului si ale parului, cum ar fi matreata, iritatiile si caderea excesiva.

Depunerile de produse pe fibra capilara

Cosmeticele destinate ingrijirii, de la sampoane si balsamuri la uleiuri si produse de styling, precum spuma de par si fixativ, se depun treptat pe firul de par si cauzeaza ingrasarea lui excesiva. Alte efecte ale utilizarii acestor produse sunt lipsa volumului si pierderea texturii si elasticitatii naturale a parului, blocarea hidratarii si aparitia matretii si mancarimilor de la nivelul scalpului. 

Utilizarea in exces a aparatelor de styling

Utilizarea excesiva a aparatelor de styling, cum ar fi placa de indreptat sau ondulatoarele cu caldura, fara aplicarea unui produs leave in cu protectie termica, poate afecta negativ sanatatea parului in mai multe moduri. Aceste aparate genereaza caldura inalta, care poate deteriora cortexul parului si cuticula acestuia, ducand la fragilizare, uscare si rupere a firului. De asemenea, expunerea frecventa la caldura poate elimina umiditatea naturala din par, ceea ce il poate face sa devina fragil si lipsit de stralucire. Pe langa deteriorarea structurala, utilizarea excesiva a aparatelor de styling termic poate duce la aparitia aspectului tern si a varfurilor despicate.

Colorarea prea frecventa a parului

Decolorarile si colorarile prea frecvente afecteaza parul din cauza substantelor chimice puternice din vopsele, precum amoniacul si peroxidul de hidrogen. Acestea afecteaza structura firului de par prin penetrarea cortexului, slabesc legaturile proteice si deterioreaza cuticula, fenomen ce duce la fragilitate si rupere. Pe langa fragilitate, utilizarea excesiva a vopselelor poate determina si uscaciunea parului. Aceste substante pot elimina uleiurile naturale ale scalpului si pot perturba echilibrul hidric al firului de par, lasandu-l lipsit de hidratare si de elasticitate. Cu alte cuvinte, expunerea repetata la tratamente de decolorare si colorare poate deteriora in mod progresiv parul, facandu-l casant si vulnerabil la daune suplimentare.

Expunerea la poluare

Particulele de poluare, cum ar fi fumul de masini si toxinele chimice din aer, se pot acumula pe scalp si pe firul de par, cauzand ingrasarea lor excesiva. Aceste particule pot deshidrata parul si scalpul, ducand la uscaciune si fragilitate. De asemenea, pot afecta culorile naturale ale parului si stralucirea acestuia. Poluarea poate provoca si iritatii si inflamatii ale scalpului si poate accelera procesul de imbatranire al parului. 

Spalarea parului

Desi pare contradictoriu, apa pe care o utilizam la spalare contribuie la acumularea de depuneri pe firul de par si pe scalp. Apa dura contine concentratii mari de minerale precum calciul si magneziul, care se depun pe suprafata parului si a scalpului, creand un film care impiedica absorbtia adecvata a nutrientilor si a produselor de ingrijire. Pe langa minerale, apa poate contine si alte impuritati, precum clorul sau alte substante chimice care irita scalpul, provoaca uscaciune si deterioreaza firul de par. 


Descopera aici care sunt principalele cauze ale deteriorarii parului si cum poti stopa eficient acest proces

Cand este necesara detoxifierea parului?

Cand este necesara detoxifierea parului?

Exista anumite semne care te anunta cand este necesar sa incepi procesul de detoxifiere a parului, astfel incat acesta sa isi redobandeasca echilibrul. Iata care sunt acestea:

Par care se ingrasa rapid

Folosesti un sampon pentru par gras si, cu toate acestea, parul tau se ingrasa din ce in ce mai des? Acesta poate fi un semnal ca parul si scalpul tau au acumulat exces de sebum si impuritati si au nevoie de o detoxifiere. 

Par slabit si casant

Parul devine slabit si casant din cauza expunerii la toti factorii ce ii afecteaza structura. Daca obisnuiesti sa folosesti des aparate de styling pe baza de caldura, iar parul tau a trecut prin mai multe colorari si decolorari, este un alt semn ca e momentul pentru o detoxifiere.

Deteriorarea parului

Un alt semn care iti poate indica o acumulare excesiva de substante daunatoare este scaderea brusca a calitatii parului, cum ar fi fragilitatea, despicarea varfurilor sau caderea excesiva.

Mancarimi la nivelul scalpului

Daca ai senzatia constanta de mancarime sau iritatie la nivelul scalpului, acest lucru poate indica acumularea de toxine si impuritati care pot afecta sanatatea scalpului.

Prezenta matretii

Ciuperca Malassezia, igiena precara a scalpului, dezechilibrele hormonale, factorii genetici, dar si acumularea excesiva de substante daunatoare pot determina aparitia matretii.

Rezistenta scazuta la tratamente si produse de ingrijire

Daca parul nu mai raspunde la tratamentele sau produsele de ingrijire obisnuite, acest lucru poate indica o acumulare excesiva de substante pe firul de par si necesita o detoxifiere pentru a-si restabili echilibrul natural.

Cat de des ar trebui sa detoxific parul?

Nu exista un raspuns general valabil cand vine vorba despre frecventa recomandata pentru detoxifierea podoabei capilare - aceasta depinde in intregime de tipul de par, rutina de ingrijire existenta, mediul de lucru si stilul de viata. Daca folosesti multe produse si te speli regulat, este recomandat sa faci o detoxifiere a parului la fiecare doua-trei saptamani, pentru a evita acumularea de reziduuri.

Care sunt beneficiile detoxifierii parului?

Odata la cateva saptamani, parul are nevoie de o resetare facuta din interior catre exterior, pentru a putea sa-si recapete forta si sa creasca sanatos. Indiferent ca folosesti produse potrivite pentru tine, cum ar fi un sampon pentru par vopsit sau daca ai integrat in rutina de ingrijire o masca de par, o detoxifiere a podoabei capilare este necesara pentru sanatatea ei. Iata in ce fel iti poate ajuta parul procesul de detoxifiere:

Inlaturi depunerile

Unul dintre cele mai mari beneficii ale unui tratament de detoxifiere a parului este ca ajuta la inlaturarea depunerilor de produse de styling, poluare si apa dura. In timp, aceste substante pot provoca deteriorarea parului, facandu-l sa para tern si lipsit de viata. Prin detoxifierea lui, practic apesi pe butonul de resetare si permiti podoabei tale capilare sa respire din nou. Acest lucru ajuta la cresterea parului si la sanatatea lui generala. 

Reechilibrezi pH-ul scalpului

Un alt beneficiu al unui tratament de detoxifiere a parului este ca poate ajuta la echilibrarea nivelului pH-ului scalpului tau. Atunci cand pH-ul scalpului este dezechilibrat, poate aparea o serie de probleme, cum ar fi uscaciunea, mancarimea si descuamarea. Prin procesul de detoxifiere, ajuti la restabilirea echilibrului natural al pH-ului scalpului tau, ceea ce poate promova o crestere mai sanatoasa a parului.

Reduci excesul de sebum

Tratamentele de detoxifiere sunt excelente pentru cei care au parul gras. Parul gras este asociat cu o supraproductie de sebum, care poate bloca foliculii si duce la caderea parului. Prin detoxifiere, ajuti la deblocarea acelor foliculi, ceea ce poate duce la scaderea productiei de sebum si, implicit, la un par mai sanatos. 

Par neted

Un tratament de detoxifiere a parului poate face ca acesta sa fie mai moale, mai stralucitor si mai usor de gestionat. Prin indepartarea depunerilor si toxinelor, permiti uleiurilor naturale de la nivelul scalpului sa-si faca treaba, ceea ce poate rezulta intr-un par mai hidratat si mai usor de stilizat. Ai in vedere ca este indicat sa faci detoxifierea cel putin o data pe luna, deoarece curatarea prea frecventa a parului poate duce la uscaciune, ceea ce te-ar putea impiedica sa ai podoaba capilara pe care ti-o doresti.

Ce metode de detoxifiere a parului exista?

Ce metode de detoxifiere a parului exista?

Din fericire, cercetatorii din industria produselor cosmetice au explorat cauzele incarcarii parului cu toxine si au gasit solutii care contractareaza efectele lor asupra sanatatii podoabei capilare. Pe langa folosirea unor produse de ingrijire cu tehnologii integrate, care actioneaza precum un tratament pentru par deteriorat, este necesar sa faci anumite schimbari in rutina de ingrijire si infrumusetare. Iata care sunt principalele metode de detoxifiere pe care le poti pune in aplicare: 


Testeaza gama Metal Detox, de la L’Oreal Professionnel, destinata curatarii metalelor din fibra capilara, pentru toate tipurile de par colorat, decolorat sau balayage

Utilizarea de produse profesionale 

Produsele profesionale contin ingrediente mult mai blande cu parul, precum extracte rare din plante, aminoacizi si diverse substante care repara fibra capilara in profunzime. Totodata, cele mai multe produse profesionale nu contin sulfati, siliconi sau parabeni, care se depun pe fibra capilara si impiedica o crestere sanatoasa a parului. atunci cand iti doresti o detoxifiere in profunzime a podoabei capilare, este indicat sa alegi produse profesionale special concepute in acest sens, cum este si gama Metal Detox, de la L’Oreal Professionnel.

Reseteaza echilibrul parului tau cu gama inovatoare Metal Detox, de la L’Oreal Professionnel

Reseteaza echilibrul parului tau cu gama inovatoare Metal Detox

Cercetarile ultimilor ani au aratat faptul ca parul este afectat de metalele din compozitia apei pe care o folosim la spalare. Substante precum calciul sau magneziul si metale precum cuprul, fierul, cromul si chiar plumbul patrund in interiorul fibrelor capilare in timpul spalarii, determinand astfel caderea parului. Totodata, agresiunile zilnice precum utilizarea caldurii pentru coafare incurajeaza inmultirea micro-rupturilor de la nivelul structurii fibrei capilare, care devine mult mai poroasa. Daca parul tau are o textura poroasa, absoarbe si retine multa apa, ceea ce duce la acumularea a si mai multe metale in interiorul fibrei capilare. Porozitatea parului se poate observa in doua moduri, la suprafata, atunci cand cuticulele se deschid si apar micro-rupturile, dar si in cortex, cand se formeaza goluri in interiorul firului, odata cu deteriorarea acestuia. 


Metal Detox, noua gama de produse de ingrijire de la L’Oreal Professionnel, vine in sprijinul detoxifierii parului de metalele grele si substantele acumulate din produse si mediul inconjurator. Glicofiller, tehnologia patentata din spatele L’Oreal Metal Detox, previne absorbtia excesiva a metalelor din apa prin reumplerea micro-rupturilor de la suprafata firelor si pana la cortex. Pe langa acest ingredient revolutionar, in compozitia produselor Metal Detox vei mai regasi glicoamina, filtre UV si iononi, care iti asigura repararea structurii fibrei capilare si protectia lui in fata agresiunilor zilnice. Astfel, te bucuri de un par de 10 ori mai hidratat si rezistent, iar culoarea se mentine pe termen lung.

Revitalizarea si detoxifierea podoabei capilare in cinci pasi, cu Metal Detox

Revitalizarea si detoxifierea podoabei capilare in cinci pasi

Pentru a revitaliza si a intari structura parului tau, poti folosi rutina de ingrijire in cinci pasi de la L’Oreal Professionnel:

Pasul 1: tratamentul pre-sampon

Primul pas in procesul de detoxifiere este aplicarea unui tratament profesional pre-sampon Metal Detox pe parul ud. Este necesar sa aplici intre doua si patru pompe, pe care sa le distribui pe lungimi si varfuri, pana cand se formeaza o spuma usoara. Lasa-l sa actioneze aproximativ doua minute, timp in care descurci parul, dupa care continua rutina Metal Detox, insa fara sa clatesti. Pe langa parfumul lui placut, de bergamota sarata, floare de grapefruit si lemn de guaiac, acest tratament reumple un milion de micro-rupturi ale structurii fibrelor capilare in doar un minut. Rezultatul este un par mai neted, cu 96% mai putin rupt si cu 65% mai hidratat. 

Pasul 2: sampon Metal Detox

Dupa ce pre-samponul actioneaza in profunzimea fibrelor, vine momentul sa aplici samponul Metal Detox, fara sulfati. acesta curata parul de metalele care s-au acumulat pe suprafata si in cortex, datorita glicoaminei din compozitia lui. Scalpul si parul devin astfel mult mai curate, cu 67% mai hidratate.

Pasul 3: Masca Metal Detox

Dupa curatarea parului, este necesara hidratarea si inchiderea cuticulelor prin aplicarea mastii Metal Detox. Aceasta ajuta parul sa devina mai puternic si are o functie de anti-depunere a metalelor, oferindu-i astfel un tratament in profunzime. Parul devine cu 96% mai neted si isi recapata stralucirea si aspectul sanatos.

Pasul 4: Crema leave-in Metal Detox

Cel de-al patrulea pas presupune aplicarea cremei leave-in Metal Detox pe lungimile parului, cu 1% glicoamina si filtre UV, care intareste fibra capilara si o protejeaza in fata agresiunilor zilnice precum metalele, poluarea, caldura si razele UV. Parul beneficiaza astfel de sase zile de protectie UV, dar si de protectie termica, de pana la 230℃. Un alt beneficiu al utilizarii cremei leave-in este ca asigura 72 ore de protectie anti-frizz.

Pasul 5: Ulei Metal Detox 

Ritualul de ingrijire Metal Detox se incheie cu aplicarea uleiului concentrat Metal Detox pe parul umed, dar si zilnic, intre spalari, pe varfuri. Acest ulei de par are rolul de a intari si proteja firele impotriva depunerii de particule, dar si de a le oferi stralucire si netezime.

Pauza de la coafarea parului

Pentru o perioada, incearca sa iti coafezi cat mai putin parul cu aparate de styling pe baza de caldura si cu produse precum fixativul, spuma, gelul sau ceara de par. Prin acordarea unei pauze podoabei capilare, aceasta va avea cadrul perfect pentru a se restarta, mai ales daca folosesti si produse de ingrijire specifice.

Cum poti preveni incarcarea parului cu metale si toxine?

Nu putem preveni complet incarcarea parului cu toxine si metale, insa putem acorda mai multa atentie anumitor obiceiuri, pentru a reduce la minimum riscurile pe care le au acestea asupra sanatatii podoabei capilare. Iata ce metode de preventie exista:

Alege produse de ingrijire specifice

Opteaza pentru sampoane, masti si alte produse de ingrijire care sunt formulate fara parabeni, sulfati si siliconi. Aceste substante chimice pot contribui la incarcarea parului si la acumularea de toxine. Periodic, este recomandat sa folosesti produse specifice detoxifierii parului, pentru a ajuta la indepartarea impuritatilor si a depunerilor de pe firul de par, contribuind la mentinerea sanatatii si stralucirii acestuia.

Spala parul cu apa filtrata

Daca ai posibilitatea, instaleaza un filtru de apa sau foloseste surse de apa curata pentru spalarea parului. Apa nepotabila poate contine metale si alte substante nocive care se pot depune pe firul de par si pe scalp.

Redu utilizarea excesiva a produselor de styling

Folosirea in exces a produselor de styling si a echipamentelor de coafare la temperaturi ridicate poate contribui la incarcarea parului si la deteriorarea sa. Incearca sa limitezi aceste obiceiuri pentru a mentine sanatatea parului.


Eliminarea acumularii metalelor de pe suprafata si din cortexul fibrei capilare este esentiala pentru mentinerea unei podoabe capilare sanatoase si care exprima vitalitate. Prin intelegerea factorilor care duc la deteriorarea parului, precum expunerea la toxine si coafarea la temperaturi ridicate, iti poti recapata controlul asupra ingrijirii lui. schimba-ti ritualul de ingrijire cu unul care actioneaza exact asupra cauzelor, cum este Metal Detox de la L’Oreal Professionnel si acorda zilnic grija si atentie podoabei capilare, pentru a-si recapata echilibrul. 


Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3927171/

https://www.healthline.com/health/hard-water-hair-damage-treatment