Menu
X
+
+
+
+
+
+
X

Niveluri și tonuri ale culorii părului: prezentare

Ce înseamnă numerele nivelurilor de culoare a părului? Cunoașterea modului în care funcționează numerele culorilor te va ajuta să înțelegi mai bine opțiunile prezentate la salon.

Ce sunt nivelurile de culoare și cum găsesc tonul cromatic?

Totul începe cu paleta nivelurilor de culoare pentru păr. Iată cum se interpretează numerele din paletele cromatice:

Primul număr este culoarea de bază. Aceasta indică cât de deschisă sau de închisă este culoarea. Culoarea de nivelul 1 este negru, culoarea de nivelul 2 este un castaniu foarte închis, nivelul 3 este castaniu închis, nivelul 4 este castaniu, nivelul 5 este șaten, nivelul 6 este șaten deschis, nivelul 7 este blond închis, nivelul 8 este blond mediu, nivelul 9 este blond deschis și nivelul 10 este alb/platină.

Cum se folosesc împreună nivelurile și tonurile de culoare

După selectarea culorii de bază, coloristul va analiza nivelurile de culoare secundare marcate cu numărul care vine după punct. Acesta se referă la tonalitate. Regăsești mai jos o definiție a tonurilor părului .1 este albastru, .2 este violet, .3 este auriu, .4 este arămiu, .5 este mahon, .6 este roșu, .7 este mat, .8 este mocha.

Dacă părul tău are culoare de nivel 5 cu ton .1, ai părul șaten deschis rece, iar un păr de culoare de nivel 8 cu ton .6 este blond mediu cu tonuri de roșu.

Această paletă de niveluri cromatice îi permite coloristului tău să neutralizeze colorația. Astfel, pentru a împiedica un păr blond să devină o nuanță mult prea caldă, se poate adăuga mai mult .2 violet sau .1 albastru pentru a contracara tonurile de galben sau portocaliu.

Ce este „culoarea părului” în accepțiunea coaforilor?

Deși noi vedem o simplă coafură, coaforii văd mult mai mult! O multitudine de nuanțe și tonuri pe care le pot transpune într-o rețetă pentru niveluri de culoare a părului. Pe lângă numerele din culoare, terminologia folosită pentru a descrie diversele elemente ale culorii părului poate deveni bulversantă, de aceea îți prezentăm un minidicționar menit să te ajute să înțelegi jargonul cromatic profesionist odată cu nivelurile culorii părului:

Culoare de bază: Culoarea aplicată pe tot părul (sau doar la rădăcini) înainte de aplicarea, în mod creativ, a altor culori deasupra. Creațiile în 2 culori sau chiar 4 culori conferă dimensiune look-ului final.

Acoperirea: Acesta se referă la cât de bine acoperă culoarea respectivă părul cărunt sau alb.
Șuvițele închise/deschise: Șuvițele de culori închise sunt culori mai închise decât tonul de bază pentru a crea profunzime, iar șuvițele deschise sunt mai deschise decât tonul de bază și conferă strălucire părului.

Ton: Coloriștii împart tonurile în calde și reci. Tonurile calde conțin nuanțe de roșu sau portocaliu, iar tonurile reci conțin nuanțe de albastru, violet sau verde. Așadar, culoarea părului brunet poate fi, de exemplu, rece (șaten-cenușiu) sau caldă (mahon).

Cum afli nivelul culorii părului

Este important să ne exprimăm folosind nivelul de culoare a părului, deoarece numele culorilor în sine pot fi subiective și diferă adesea între mărci. Paleta cromatică a nivelurilor de culoare a părului este însă una universală.
Pentru a-ți afla nivelul culorii părului, poți consulta o paletă cu nivelul de nuanță sau, pentru siguranță totală, poți consulta un colorist. Expertiza acestuia îți garantează că ești diagnosticată cu nivelul corect și, de acolo, poți alege culoarea perfectă pentru părul tău. Cunoașterea tonurilor părului te ajută să înveți ce culori ți se potrivesc cel mai bine!

Surse imagini: Getty Images - Prostock-Studio


Prostock-Studio